Kaamoskameran historia

Yhdistyksen perustava kokous pidettiin Kuusamon kunnan virastotalossa 16.10.1979. Nimeksi yhdistykselle tuli Kaamoskamera ry, jonka tarkoituksena oli sääntöjen mukaan edistää valokuvausta ja herättää innostusta harrastusta kohti.
Perustamispöytäkirjan mukaan perustajajäseniä olivat Kalevi Keskinen, Juhani Kinnunen, Rauno Laitila, Ahti Luukkonen, Arto Murtovaara, Raimo Polojärvi, Rauno Salminen ja Esko Teränen.
Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Rauno Laitila. Muitakin jäseniä oli heti toiminnan alkaessa, muun muassa eräs Hannu Hautala joka valittiin ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa mukaan. Jo seuraavassa kuukausikokouksessa jäseniä oli paikalla 24 kappaletta, kuukausi tästä kokouksessa oli jo 33 henkilöä. Yhdistykselle oli siis selvä tarve ja kiinnostus. Parhaimmillaan jäsenmäärä on ollut päälle 60 henkilöä.
Valokuvausharrastuksen esiintuloon panostettiin monin tavoin. Esimerkiksi yhdistys järjesti arpajaiset valokuvaustoiminnan edistämiseksi Kuusamossa 1980. Palkintona oli valokuvaustarvikelaukku.

Toiminta lähti aktiivisesti liikkeelle. Laitettiin vireille valokuvauskoulutuksia, yhteisiä valokuvausleirejä, kuukauden kuvaillat saivat alkunsa, näyttelyasioita aloitettiin valmistelemaan ja tiloja toiminnan kannalta suunnittelemaan. Yhteistyötä saatiin viriteltyä mm. Osuuspankin, Luontokerhon, Kuusamon kuvaamon ja Koillismaan kuvaamon kanssa. Myös Kansanopiston kanssa on ollut yhteistoimintaa.
Yhdistyksen alkuperäinsen oman logon on suunnitellut Kaamoskameran perustajajäsen, taidegrafikko Rauno Salminen. Logo päivitettiin 2020 uusien kotisivujen teon yhteydessä jotta se olisi paremmin yhteensopiva sivustolla.

Kaamoskamera on kuulunut Suomen kameraseurojen liittoon vuodesta 1980 jolloin jäsenyyttä päätettiin hakea.

Yhdistyksen alkuaikoina valokuvaus keskittyi paperi- ja diakuvaukseen. Pimiötoimintaa harrastettiin Kuusamon kunnan nuorisotoiminnan tiloissa. Digikuvaus syrjäytti paperi- ja diakuvauksen. Pimiötoiminta hiipui pois ennen sitä ja kaupunki saneerasi pimiön tilat muuhun käyttöön.

Ensimmäinen järjestetty valokuvaustapahtuma pidettiin 25-27.7.1980 Juumassa. Luentoja pitivät Hannu Hautala; Kuusamon luonnon erityispiirteistä, Matti J Kaleva; Valo ja väri, Pekka Helo; Luontokuvaus ja kuvaajan vastuu. Osallistujia oli jo tuolloin noin 50 henkilöä ympäri Suomen.
Paria vuotta myöhemmin eli 1982 alettiin järjestää Oulangalla Pohjoisen luonnonvalokuvauksen Symposiumia joka on tapahtuman nykyinen nimi. Paikaksi tuli Oulangan biologisen tutkimusaseman tilat. Ensimmäisen tapahtuman osallistujamäärä oli noin 40 henkilöä.
Oulangan legendaarinen kuvakisa on valokuvauspiireissä käsite. Pekka Helo vastasi kisasta ja sen kulusta 2000- luvun taitteeseen asti.
Moni aikansa huippukuva on saanut ensi-iltansa juuri Oulangalla.

Vanhan majoitusrakennuksen olohuone takkoineen loi lämminhenkisen tunnelman. Kuvia katsottiin yömyöhään keskusteluiden soristen kuvauksen tiimoilla. Nykyinen esiintymissali luo enempi luentosalimaisen tunnelman, toki myös nykyinen takka pitää osallistujille seuraa.
Oulangalla on vuosikymmenien saatossa osallistunut ja esiintynyt valtaosa suomalaisen luontovalokuvauksen huipuista. Oulangan henki on kuitenkin myös tuonut paikalle valokuvauksen harrastelijoita saamaan oppia ja tutustumaan muihin alan harrastajiin. Tapahtuma on edelleen suosittu, osallistujamäärien pyöriessä 40-50 henkilöä.

Näyttelyiden tekeminen on ollut alusta asti mukana. Natura- tapahtumiin alettiin 80- luvun alussa kokoamaan näyttelyjä. Myöhemmin Kuusamo Nature Photo- tapahtumassa Kaamoskamera on ollut aktiivisesti mukana. Tapahtumassa Kaamoskamera on toiminut talkoolaisina mm.  ovimiesten rooli on ollut isoilta osin yhdistyksen hommana.
Näyttelyitä on valmistettu joka vuosi joita on myös kierrätetty muissa tapahtumissa ja näyttelytiloissa.
Yksi näkyvimmistä esityksistä tehtiin vuonna 2016, multimediaesitys Koillismaan neljä vuodenaikaa jonka ensi esitys oli Nature Photossa.
 
Tänä päivänä Kaamoskamera on edelleen aktiivinen yhdistys Kuusamossa. Jäsenmäärä on pysynyt vakaana.